2020/01/01

Megszületett a 2019. évi Apáthy István-díj eredménye

Az MSZJF 2019. évi közgyűlése által megválasztott bírálóbizottság 2020. január 31. napján az Egyesület székhelyén tartott, szakmai előadással egybekötött rendezvény keretében kihirdette a 2019. évi Apáthy István-díj eredményét, amely megtekinthető az Apáthy István-díj - Díjazottak menüpontban. A győztes pályamű az Apáthy István-díj - letölthető pályaművek menüpontban hozzáférhető. 

2019/05/17

ALAI Kongresszus 2019

2019. szeptember 18-20. között megrendezésre kerül az ALAI éves kongresszusa Prágában. Tájékoztatjuk az érdeklődőket, hogy a kedvezményes regisztráció határideje 2019. június 19. napján lejár, június 20-tól, majd azt követően augusztus 15-től a regisztrációs díjak emelkednek. A kongresszussal kapcsolatos információk a rendezvény honlapján elérhetőek.

2019/03/25

MSZJF Közgyűlés 2019

Hamarosan megtartja 2019. évi rendes ülését az MSZJF Közgyűlése, melyre minden kedves tagunkat szeretettel várjuk. A Közgyűlés meghívója, valamint a napirenddel kapcsolatos dokumentumok a Közgyűlési dokumentumok menüpont alatt megtalálhatóak. A hagyományainknak megfelelően a Közgyűlést követően ankétot tartunk, amelynek témájáról, valamint a résztvevő előadókról hamarosan tájékoztatjuk tagjainkat.

2018/12/14

Sikeresen lezajlott a WIPO és az MSZJF által közösen szervezett nemzetközi szerzői jogi konferencia

A Magyar Szerzői Jogi Fórum Egyesület és a WIPO által közösen szervezett, „Adaptation strategies for copyright in the 21st century: Expansion? Contraction? Evolution?” című nemzetközi szerzői jogi szimpózium megszervezésének alapvető célkitűzése volt, hogy a világ vezető szerzői jogi szaktekintélyeinek részvételével egyedülálló szakmai program keretében kerülhessen megvitatásra a szerzői jog legújabb fejleményeinek, kihívásainak, és legfőképp, a modern kor igényeihez való alkalmazkodási lehetőségeinek megvitatása. Emellett a konferencia keretében 80. születésnapja alkalmából felköszöntöttük Id. dr. Ficsor Mihályt, a WIPO korábbi főigazgató-helyettesét, az MSZJF alapító elnökekét, a szerzői jog kivételes, nemzetközi szinten ismert és elismert szaktekintélyét.  Támogatóink segítségével az elmúlt 15 év egyik legnagyobb jelentőségű szerzői jogi rendezvényét sikerült lebonyolítanunk Magyarországon, melyen a szerzői jog világszinten legkiválóbbnak tartott professzorai és más szakértői oszthatták meg elképzeléseiket, vitathatták meg nézeteiket e jogterület jövőjét illetően.

A rendezvényen készült fotókat, illetve az elhangzott előadások listáját ide kattintva tekinthetik meg. 
 

2018/10/23

Megjelent az MSZJF tagjai által az MMA-MMKI részére készített tanulmány

Az Egyesület 2017. júniusában megbízási és felhasználási szerződést kötött az MMA-MMKI – val arra, hogy „A nemzeti kultúra és a nemzeti kulturális tartalom jogi definiálása – különös tekintettel a szerzői jogi és egyéb kulturális szabályozási kapcsolódási pontokra” témakörben tanulmányt készítsen. A vállalásnak része volt a tanulmányt értékelő két műhelybeszélgetés megszervezése is. Az MSZJF a tanulmány elkészítésére szerkesztőbizottságot hozott létre, a szerkesztőbizottság tagjai Grad-Gyenge Anikó, Tomori Pál, Legeza Dénes, Kiss Zoltán és Pontos Patrik voltak. A felkért szerzők két részletben, 2018. januárjában és 2018. májusában elkészítették és átadták a tanulmányt.

 

A tanulmány terjedelmi okból két részletben jelenik meg az Iparjogvédelmi és Szerzői Jogi Szemlében. Tájékoztatjuk tagjainkat, hogy a tanulmány első részlete a Szemle 2018. októberi számában megjelent, melyet az SZTNH honlapján az alábbi linken megtekinthetnek:

 https://www.sztnh.gov.hu/sites/default/files/files/kiadv/szkv/szemle-2018-05/01.pdf

2018/10/23

Az ALAI a GESAC támogatásával megalapította az Európai Szerzői Jogi Díjat

Az ALAI (Association et Litteraire Artistique Internationale, Párizs) és a Szerzői Jogvédő Társaságok Európai Szövetsége (GESAC) közös célja, hogy előmozdítsák, fejlesszék a szerzői joggal, illetve a közös jogkezeléssel foglalkozó IP szakértők és hallgatók új generációinak képzését. A díjat minden évben két olyan hallgató kaphatja meg, akik a szerzői jog területén folytatják kutatásukat, különös figyelmet fordítva az európai uniós szabályozást és a közös jogekezelést érintő kérdésekre. A díj első alkalommal várhatóan 2019 májusában, Brüsszelben, egy közös ALAI/GESAC konferencia keretében kerül majd odaítélésre.


A díjjal kapcsolatos további információk a következő linken érhetők el:


http://authorsocieties.eu/alai-award