1/10

Bemutatkozunk

 

A Magyar Szerzői Jogi Fórum Egyesület (MSzJF) 2001. március 21-én alakult meg a szerzői jog érvényesítésének, fejlődésének, valamint az alkotók és jogtulajdonosok védelmének előmozdítása céljából. Alapszabályunk szerint további céljaink, feladataink közé tartozik a szerzői jog hazai, európai és nemzetközi helyzetének tanulmányozása, fejlődésének figyelemmel kisérése, az erre vonatkozó információk gyűjtése, a Szerzői Jogi Szakértő Testület, valamint – szerzői jogi tevékenységük tekintetében – a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és más állami szervek munkájának társadalmi támogatása, valamint az ALAI (Association et Litteraire Artistique Internationale, Párizs) céljainak szolgálata és tevékenységében való részvétel.

Apáthy István-Díj

Apáthy István szellemi öröksége ápolásának jegyében a Magyar Szerzői Jogi Fórum Egyesület - a Magyar Szabadalmi Hivatallal közösen - rendszeresen pályázatot ír ki az Apáthy István-díjra.

A pályázat célja a szerzői és a szerzői joghoz kapcsolódó jogok tudományos igényű művelésének elősegítése, az e terület iránt elmélyült érdeklődést tanúsító joghallgatók ösztönzése. A 2002-től kezdve évente kiírt pályázatra az Egyesület olyan szerzői jogi témában, magyar nyelven írt, a kiírás tanévében elkészített szakdolgozatokat (diplomamunkákat) várt, melyeket a jogász alap-, illetve posztgraduális képzés keretében nyújtottak be a felsőoktatási intézmények jogtudományi karain, és nyilvános közlésre korábban még nem kerültek.

Dokumentumok

Az alábbi linkre kattintva megtekinthetők az egyesület közgyűléseinek és rendkívüli közgyűléseinek dokumentumai, továbbá az ALAI tevékenységével kapcsolatos dokumentumok.

Híreink

ALAI

Az egyesületi hírek menüpont alatt letölthető az ALAI véleménye a DSM-irányelv 17. cikkének átültetésével kapcsolatban.

 

Megjelent: 2020. március 30.

Apáthy István-díj 2019

 

Az MSZJF 2019. évi közgyűlése által megválasztott bírálóbizottság 2020. január 31. napján az Egyesület székhelyén tartott, szakmai előadással egybekötött rendezvény keretében kihirdette a 2019. évi Apáthy István-díj eredményét, amely megtekinthető az Apáthy István-díj - Díjazottak menüpontban. A győztes pályamű az Apáthy István-díj - letölthető pályaművek menüpontban hozzáférhető. 

Megjelent: 2020. január 31.

ALAI Congress 2019

 

2019. szeptember 18-20. között megrendezésre kerül az ALAI éves kongresszusa Prágában. A kongresszussal kapcsolatos további információkért kattintson ide.

Megjelent: 2019. május 17.

Az Elnökség összehívta az Egyesület 2019. évi rendes Közgyűlését. 

A Közgyűléssel kapcsolatos további információkért kérjük, kattintson ide. A Közgyűlés napirendjével kapcsolatos előkészítő dokumentumok a Közgyűlési dokumentumok  menüpont alatt megtalálhatók.

Megjelent: 2019. március 25.

Lezajlott a WIPO és az MSZJF által közösen szervezett nemzetközi szerzői jogi szimpózium

A Magyar Szerzői Jogi Fórum Egyesület és a WIPO „Adaptation strategies for copyright in the 21st century: Expansion? Contraction? Evolution?” címmel nemzetközi szerzői jogi szimpózium​ot szervezett 2017. december 7-én, a Magyar Tudományos Akadémia épületében. Támogatóink segítségével az elmúlt 15 év egyik legnagyobb jelentőségű szerzői jogi rendezvényét sikerült lebonyolítanunk Magyarországon, melyen a szerzői jog világszinten legkiválóbbnak tartott professzorai és más szakértői oszthatták meg elképzeléseiket, vitathatták meg nézeteiket e jogterület jövőjét illetően. A szimpóziummal kapcsolatos további információkért kérjük kattintson ide.

Megjelent: 2018. december 14.

Megjelent az MSZJF tagjaiból álló szerkesztőbizottság tanulmánya

Az Egyesület 2017. júniusában megbízási és felhasználási szerződést kötött az MMA-MMKI – val arra, hogy „A nemzeti kultúra és a nemzeti kulturális tartalom jogi definiálása – különös tekintettel a szerzői jogi és egyéb kulturális szabályozási kapcsolódási pontokra” témakörben tanulmányt készítsen. Az MSZJF a tanulmány elkészítésére szerkesztőbizottságot hozott létre, a felkért szerzők két részletben, 2018. januárjában és 2018. májusában elkészítették és átadták a tanulmányt.

Tájékoztatjuk tagjainkat, hogy a tanulmány első részlete az Iparjogvédelmi és Szerzői Jogi Szemle 2018. októberi számában megjelent, melyet az SZTNH honlapján az alábbi linken megtekinthetnek:

https://www.sztnh.gov.hu/hu/szerzoi-jogi-szemle/szemle-2018-05

Megjelent: 2018. október 23.